Att leva och bo på Hven

Tänk att bo på Hven – året om! Somliga har fått för sig att det är något exklusivt med att bo på Hven. Visst är det så att de flesta Hvenbor nog känner sig privilegierade över att kunna bo på denna plats, men inte är det kopplat till något ekonomiskt välstånd inte. På Hven lever, samsas och umgås alla sorters människor.

Skola och barnomsorg

Uranienborgs förskola och skola ligger på öns högsta punkt mitt på Ven. Inne i renässansträdgården, som är en del av Tycho Brahemuseet, finns tegelhuset där skolans årskurs F – 5 och fritidsverksamheten håller till. Alldeles intill ligger förskolans 1-5-årsavdelning. Skola, förskola och fritidshem samarbetar i stor utsträckning och både lek och skolarbete är åldersintegrerat. Personalen har behörighetsgivande utbildning och förmedlar sina speciella kompetenser och intressen till barnen. Hvens barn- och föräldraförening har ett nära samarbete med skolan, fritids och förskola. Eftersom det är en liten skola och alla föräldrar, barn och personal känner varandra är kommunikationen både tät och naturlig.

Skol- och fritidsbarnens skolgård är belägen inne i Tycho Brahes rekonstruerade trädgård. Vår och sommar grönskar trädgården och vintertid förvandlas de gamla slottsvallarna som omgav Tychos slott till pulkabackar. I trädgården finns en ”Idéhistorisk lekpark” som ingår i museets trädgård, museets friluftsutställning (som även fungerar som utomhusscen för olika arrangemang med förskole- och skolbarn), en väderstation och mycket mer. Förutom en fotbollsplan invid skolområdet har vi sedan 2018 också en multisportplan med utegym.

Förskolan på Hven

På förskolan går barn mellan 1 och 5 år. År 2017-2018 går 12 barn på förskolan. Vi vill gärna bli fler! Förskolan har en egen staketomgärdad gård med stor sandlåda, gungor och fin lekplats. Personal och barn tillbringar mycket tid utomhus i omgivningarna på Ven och arbetar med olika teman i naturen.


Arbete

Många av näringsverksamheterna på ön är naturligtvis säsongsbetonade eftersom turismen är stor på ön. Men det finns också en hel del året-runt-sysselsättningar bl. a. inom samhällsservice (t.ex. hemtjänst och barnomsorg) och inom privata företag som inte är säsongsbundna.

Hven är omtalat för sitt entreprenörskap med över 60 företag verksamma på ön, så finns inte möjlighet till arbete inom just ditt speciella intresseområde finns alltid möjligheten att skapa något själv.

För öns ungdomar brukar det inte vara svårt att hitta ett sommarjobb. Eftersom många företag har sin högsäsong under sommarhalvåret finns det goda möjligheter att hitta ett jobb då.

Pendla till arbetet

Många av de bofasta på Hven pendlar med färjan till jobbet. Färjan till Landskrona tar endast 30 min. Från färjan tar man sig enkelt vidare till Landskrona station, eller med någon av de regionsbussar som kör från färjeterminalen. Man behöver alltså inte ha bil för att pendla från och till Hven. Andra distansarbetar från Hven, eller delvis på distans och pendlar några dagar i veckan. Det välutvecklade fibernätet på Hven ger goda möjligheter att arbeta hemifrån.

Att pendla med båt till arbetet är speciellt. Under den halvtimme det tar hinner du förbereda jobbet, vakna till i lugn och ro, prata med andra Hvenbor eller ta en tupplur. Pendlar du på morgonen från Hven och eftermiddag/kväll till Hven kan man vara säker på att få bra sittplats.


Natur

För många är det naturen som gör det självklart att leva Hven. Att ströva runt längs kusten och i den särpräglade miljön på ön ger ro i själen. Hven bär sina årstider stolt året om. Vandringar längs stränderna vintertid då havet bildat böljande isskivor utmed kusten, på hösten då vindarna sliter i träden och stränderna fylls av strandfynd, på sommaren händer det att man får syn på tumlare som drar förbi och våren då harar och fasaner rasar runt på fälten. Miljön på Hven har inspirerat både konstnärer och fotografer på ön, såväl professionella som amatörer.

Tycker man om hav och fiske kan man lätt ge sig ut och pilka eller fiska med kastspö från land. I Öresund finns bland annat torsk, sill, makrill och plattfisk. För den som är båtintresserad finns också många möjligheter. Och det är inte bara under turistsäsong som havet och alla badvikar finns på nära håll. Det finns en och annan som gärna tar ett vinterdopp här på ön.


Boende på Hven

På Hven finns företrädesvis hus och villor. Söker man bostad på Hven gör man det t ex genom de nätbaserade fastighetsförmedlare som finns att tillgå (Hven tillhör Landskrona Stad).

Det finns också husägare på Hven som hyr ut hus eller delar av ett hus året runt.

Vår rekommendation för att få tag på hyresobjekt är att läsa på öns anslagstavlor. Eller varför inte sätta upp en egen lapp för just det ni söker och sätt igång djungeltrumman? Den fungerar här!


Service på Hven

Affären

”Handlarn” eller ”Möllebackens livs” är en året-runt-butik belägen på Landsvägen strax intill Tuna by. Många Hvenbor handlar det mesta av sitt livsmedel där. De har också säsongsbundet sortiment: till jul tar butiken hem julgranar (en dag som är efterlängtad bland Hvens barn!), på våren kan man handla trädgårdsjord och trädgårdsgödsel och på sommaren finns färska jordgubbar mm. Affären har ett stort utbud för att vara en liten lanthandel, med många ekologiska och veganska alternativ. Affären är också system-, apoteks- och spelombud.

Bibliotek

I Hvens skolbyggnad inne på Tycho Brahe-området finns filial till Landskronas bibliotek. Det är ett litet bibliotek som har böcker på svenska och andra språk, CD-böcker, veckotidningar m.m. Biblioteket har en stor fin samling av Hven- och Tycho Brahe-litteratur. Det som inte finns på biblioteket går att beställa från huvudbiblioteket eller som fjärrlån från andra bibliotek. Beställda böcker kan hämtas och återlämnas på Hvens bibliotek.

Post

Postbilen kommer varje vardag och delar ut post till Hvens befolkning. Paket med PostNord som hamnar hos ombud i Landskrona går det att beställa utkörning på.

Sjuksköterska

På sjuksköterskemottagningen har vår tjänstgörande sjuksköterska mottagning två timmar varje dag på förmiddagen. Behöver öns ambulans rycka ut är det sjuksköterskan som följer med. Tjänsten omfattar också del inom hemsjukvården med hembesök hos dem som har behov av det.

Läkare

Var fjortonde dag kommer läkare till ön. Tillhör man mottagningens vårdcentral kan man boka tid och de som behöver kan få hembesök.

Hemtjänst

Våren 2018 har hemtjänsten på Hven 10 personer anställda. Hela personalstyrkan består av bofasta på Hven. Anställda som tidigare arbetat inom hemtjänsten på fastlandet upplever att skillnaden i sig inte är stor, men poängterar att fördelarna med kontinuitet bland kollegorna och brukarna är till stor fördel när det gäller gemensamma mål och personligt ansvar. Det ger en trygghet bland brukarna, som alltid känner den som kommer och kan relatera personligt till personalen.

Färdtjänst

Färdtjänst på Hven bokas som vanlig färdtjänst. På Hven sköts den av Venbussen som kör färdtjänst mellan eller i anslutning till färjeturerna.


Fritid på Hven

Restauranger

Hven har ett stort utbud av restauranger och serveringar, varav en del har öppet hela året. Ön är vida känd för sin lokala råvaror. Här finner man b.la. producenter av whisky, glass, rapsolja, och durumvete.

Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet driver sedan ett par år tillbaka både mulle- och strövarverksamhet som engagerar barn både från Hven och fastlandet. Träffarna är till största delen på Hven, men även utflykter till närliggande naturområden arrangeras.

Båtliv

I öns tre hamnar finns ett levande båtliv året om med aktiva föreningar. På somrarna arrangeras seglarskola för barn- och ungdomar.

Idrott

På Hven finns en aktiv och omtyckt golfklubb som kännetecknas av sin familjära stämning. S:t Ibbs golfbana har också många besökare som varje sommar kommer för att spela på öns vackra 9-hålsbana.

Hvens multisportplan med utegym är placerad mitt på ön invid Tycho Brahe-minnena och inbjuder till många olika aktiviteter


Räddningstjänst

Ambulans

Det finns en ambulans som är stationerad på Hven. Ambulansen är bemannad dygnet runt, året runt. Vid akuta fall kör ambulansen till färja eller ambulansbåten Stella Nova för vidare transport till fastlandet.

Stella Nova

Stella Nova är ambulansbåten som kör akuta sjuktransporter till fastlandet. Båten levererades 2018 och möjliggör snabba och säkra sjuktransporter..

Hvens frivilliga brandkår

Hvens frivilliga brandkår består av ca 15 personer varav en del är utbildade rökdykare. Vid allvarliga tillbud ansluter Landskrona Räddningstjänst.


Kommunikationer

Färjan

Färjorna går varje dag året runt mellan Hven Bäckviken och Landskrona Skeppsbron. Mer information om tidtabeller, priser för pendlare och andra, fartygen, rederiet mm finns på Ventrafikens hemsida.

Buss

Venbussen ombesörjer linjetrafiken på Hven och kör i anslutning färjeavgångarna. Bussen börjar sin tur i Kyrkbacken och kör sedan över hela ön ner till färjan. Läs mer på Venbussens hemsida.

Taxi

Vi har vår alldeles egna taxi på Hven. Läs mer på VenTaxins hemsida.

Internet

Hven har fiberanslutning vilket är draget till de flesta fastigheter på ön.


Kort besök på Hven

Vill du besöka Hven under en eller några dagar finns många sidor och tips på nätet.

Landskrona stads turistinformation om Ven och Landskrona
VisitHven.dk
UpplevVen.se


Föreningsliv på Hven

Hvens Hembygdsförening
S:t Ibbs golfbana
Seglarskolan
Friluftsfrämjandet
Hvens Kulturförening
Kyrkbackens hamn
Norreborgs hamn
Bäckvikens intresseförening
Föräldraföreningen